Cannabis onderzoek bij hersentumoren
Is cannabis effectief bij mensen met een hersentumor?
Mensen met een hersentumor nemen vaak hun toevlucht tot alternatieve therapieën. Het gebruik van cannabis is een alternatieve therapie die steeds populairder wordt. Ondanks de snel groeiende populariteit, bestaat er geen wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van cannabis bij patiënten met een hersentumor (glioom, glioblastoom). Gedegen klinisch onderzoek is dus nodig om het effect van cannabinoïden op hersentumoren (gliomen) te evalueren, zowel op het gebied van overleving als op de kwaliteit van leven.
Cannabis (wiet, wietolie, hennep, hars, hasj, hasjiesj, grass, ganja of marihuana) wordt gewonnen uit de cannabisplant. Cannabis bestaat uit meer dan 60 verschillende cannabinoïden. Het psychoactieve tetrahydrocannabinol (THC) en het niet-psychoactieve cannabidiol (CBD) zijn de meest voorkomende. De rol en het belang van deze cannabinoïden is nog niet of nauwelijks opgehelderd.
De eerste vraag is dus welk cannabinoïd of welke combinatie cannabinoïden onderzocht moet worden bij mensen met een hersentumor en in welke concentratie. Hiertoe doet het Erasmus MC HersenTumorCentrum onderzoek met glioomcelkweken. De tumorcellen in deze glioomcelkweken worden blootgesteld aan verschillende concentraties CBD en THC. Op die manier hopen we de effectieve (concentratie) cannabinoïden te vinden. Deze zullen dan in de toekomst bij mensen met een hersentumor worden onderzocht.
Voorlopig loopt er in het Erasmus MC dus nog geen klinisch onderzoek met cannabis bij patiënten met een hersentumor.
cannabis glioblastoom glioom hersentumor hersentumorcentrum kanker Kwaliteit van leven onderzoek wietolie