Onderzoek naar hersentumoren

Samen weten we meer

Een belangrijk doel van het Hersentumorcentrum is om nieuwe behandelingen voor hersentumoren te vinden. Het wordt steeds duidelijker dat we de behandeling moeten aanpassen aan de moleculaire eigenschappen van de tumor. Zo kan het zijn dat een tumor bepaalde eiwitten niet kan aanmaken, of afwijkingen heeft in het DNA, waardoor behandelingen meer of minder aanslaan. In andere woorden: de behandeling van hersentumoren wordt steeds persoonlijker.

Dit is waarom laboratoriumonderzoekers aan de ene kant en dokters/verpleegkundigen aan de andere kant samen moeten werken. Dit is precies het doel van het Hersentumorcentrum. We werken samen met onderzoeksgroepen van verschillende afdelingen binnen het Erasmus MC, zoals radiologie & nucleaire geneeskunde, pathologie, genetica, bio-informatica, tumor-immunologie en virologie.

Binnen Nederland hebben we meerdere samenwerkingsverbanden met andere centra. Internationaal zijn we sterk betrokken bij de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en we hebben nauwe banden met leidende hersentumorinstituten in Europa en de Verenigde Staten.

 

Beeldvormende diagnostiek
Onderzoek naar nieuwe beeldvormende technieken

Kankercellen, genen en eiwitten
Onderzoek naar de cellulaire en moleculaire eigenschappen van hersentumoren

Nieuwe behandelingen
Onderzoek en innovaties naar nieuwe behandelingen

Experimentele medicijnen
Uitleg over onderzoek naar geneesmiddelen voor hersentumoren in ontwikkeling

Nieuwe operatietechnieken
Wakkere hersenoperatie en andere nieuwe interventies

Op zoek naar een promotietraject (PhD)?
Voor gedreven en getalenteerde onderzoekers die een verschil willen maken met hun onderzoek