Midazolam neusspray

Folder: Midazolam neusspray

Klik HIER voor onderstaande folder in PDF formaat

Soms hebben mensen met een hersentumor extra medicatie nodig om een langer durende aanval van epilepsie te stoppen. De behandelend arts kan dan Midazolam neusspray voorschrijven.

Midazolam neusspray
Midazolam neusspray is een effectief en veilig middel. Met dit middel kunt u een epilepsieaanval stoppen. Het is een snel werkend middel dat u via de neus toedient.

Belangrijk: geef duidelijke instructies aan naasten, zoals bijvoorbeeld familie, vrienden en collega's over hoe de Midazolam neusspray gegeven moet worden.

Wanneer geeft u Midazolam neusspray?
De arts heeft met u afgesproken wanneer u Midazolam gebruikt. U geeft het over het algemeen pas als de aanval na 3 tot 5 minuten nog niet over is. Een aanval kan immers kort duren en snel overgaan.

Hoeveel Midazolam neusspray mag u geven?
Per pufje van de Midazolam neusspray komt er 2,5 mg Midazolam in de neus terecht. Over het algemeen geeft u 2 pufjes (1 pufje per neusgat). Totaal dus 2 x 2,5mg =5mg Midazolam. De behandelend arts kan daarvan afwijken, afhankelijk van het lichaamsgewicht, andere medicatie en eerdere reacties op de Midazolam neusspray.

Hoe moet u Midazolam neusspray gebruiken?
Verwijder het beschermdopje. Draai het flesje tot het opzuigslangetje in de vloeistof staat (zie figuur)

Fout                                                        Goed

Voordat u de flacon de eerste keer gebruikt, moet u het pompje 4 keer indrukken totdat er nevel uit het pompje komt.

Plaats het neusstukje in een neusgat en druk op het pompje. Doe hetzelfde voor het andere neusgat.

Plaats het beschermdopje na gebruik weer op de flacon.

Wanneer begint de werking?
Na het toedienen via de neus kan het enkele minuten duren voordat de Midazolam gaat werken. Voor het maximale effect moet u zeker 5-8 minuten afwachten.

Bijwerkingen en complicaties
De bijwerkingen hoeven niet bij iedereen voor te komen. Soms is er sprake van hik, misselijkheid, braken, hoesten, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies (niet meer herinneren wat er gebeurd is), opwinding, onrust, prikkelbaarheid, veranderd gedrag. U kunt ervan uitgaan dat u na het toedienen van Midazolam neusspray een poosje slaapt of erg slaperig/suf bent. Dit komt ook doordat een epilepsieaanval veel energie vergt van het lichaam.

De spray is prikkelend voor het neusslijmvlies. Het is niet aan te raden de spray vaak en lang achter elkaar te gebruiken.

Het grootste risico van dit type medicijn is demping van de ademhaling. Geeft u dan ook nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid.

Wanneer contact opnemen?

Als de aanval niet overgaat
Wanneer de aanval na 10 minuten niet minder wordt of stopt en u niet nog een keer medicatie mag geven, belt u dan direct een ambulance via 112. Vertel hoe vaak en hoeveel Midazolam neusspray u heeft gebruikt. Te veel Midazolam kan ervoor zorgen dat u moeite krijgt met de ademhaling, dus niet op eigen initiatief nogmaals geven. Vertel aan het ambulancepersoneel dat u bekend bent in het Erasmus MC.

Als de aanval wel overgaat
Noteer duidelijk voor uzelf hoe vaak u Midazolam heeft gekregen, bijvoorbeeld in een dagboekje of aanvalskalender. Indien u een forse aanval heeft gehad of meerdere aanvallen op een dag, neem dan contact op met de behandelend arts via de polikliniek. Aldaar kunnen ze u advies geven over wat u het beste kunt doen. Wellicht moeten we de medicijnen tegen epilepsie wijzigen en/of vervroegen we een poliklinische afspraak.

Het bewaren van Midazolam neusspray
Bewaar het medicijn buiten het bereik van kinderen. Bewaar de flacon op een donkere plaats bij voorkeur bij kamertemperatuur (15-25 graden) en niet in de koelkast. U kunt de flacon gebruiken tot de houdbaarheidsdatum die op de flacon vermeld staat. Na opening is het nog 3 maanden houdbaar. Zorg dus dat u een nieuw recept krijgt na het openen van de flacon. Laat de neusspray in de verpakking en doe de gebruiksaanwijzing/bijsluiter erbij.

Vergoeding van de Midazolam neusspray
Iedereen die Midazolam neusspray gebruikt voor de behandeling van epilepsie, krijgt het medicijn vergoed.

Heeft u nog vragen?
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust aan uw arts. Voor niet dringende vragen of voor het aanvragen van recepten kunt u ook een e-mail sturen.

Contact
Erasmus MC - hersentumorcentrum

Algemeen nummer:
Ma-Vr 9-17u: 010-7041415

Buiten kantooruren: 010-7040704 (vraag naar dienstdoend neuro-oncoloog)

E-mail: hersentumorpoli@erasmusmc.nl (alleen tijdens kantooruren beantwoord)