Nieuwe bestralingstechniek om geheugenproblemen te voorkomen

Nieuwe bestralingstechniek om geheugenproblemen te voorkomen

Hersentumor_hippocampus

Bestralen van de hersenen met sparen van de hippocampus beiderzijds.

Bestraling van de gehele hersenen is soms noodzakelijk. Vooral bij patiënten met veel uitzaaiingen in de hersenen. Dit gebeurt om de ziekte onder controle te krijgen en de symptomen te beperken. Sommige patiënten krijgen echter geheugenproblemen na bestraling van de gehele hersenen.

De hippocampus is een belangrijk deel van de hersenen. Hij is gelegen aan de binnenzijde van de slaapkwab. De hippocampus is belangrijk voor de opslag en het ophalen van informatie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat geheugenproblemen beperkt kunnen worden, wanneer de hippocampus een lagere bestralingsdosis ontvangt

In het Erasmus MC hersentumorcentrum wordt d.m.v. van een moderne bestralingstechniek (Volumetric-Modulated Arc Therapy (VMAT)) een patiënt specifiek behandelplan gemaakt. De hippocampus ontvangt zo een veel lagere dosis. Hierdoor wordt de kans op geheugenstoornissen kleiner.

Op de afbeelding is een doorsnede van het hoofd te zien. Aan de linkerzijde is een bestralingsplan zonder en aan de rechterzijde is een bestralingsplan met sparing van de hippocampus beiderzijds.

Voor vragen over deze bestralingstechniek kan contact opgenomen worden met Erica Venema (e.j.venema@erasmusmc.nl), senior radiotherapeutisch laborant.