Bestraling hersentumor

Radiotherapie, letterlijk 'behandeling met behulp van straling', wordt vaak toegepast bij hersentumoren.

Het doel van een bestralingsbehandeling is de hersentumorcellen zoveel mogelijk te beschadigen en zo de groei van de tumor af te remmen of te stoppen. Soms kunnen we een hersentumor zelfs geheel laten verdwijnen. Na afloop heeft de behandeling nog enige tijd effect op de tumorcellen. Het eindresultaat bereiken we daardoor pas na enkele weken tot maanden. Radiotherapie passen we meestal toe in combinatie met een operatie of chemotherapie.

Radiotherapie is er in vele vormen en maten. Welke vorm van bestraling we toepassen, hangt af van de aard, de grootte en de plaats van de hersentumor en van de conditie van de patiënt. Het aantal bestralingen varieert van 1 tot maximaal 35 bestralingen per behandeling. De duur van één bestraling varieert van ongeveer 5 tot 30 minuten.

Radiotherapie is, net als een operatie, een plaatselijke behandeling waarbij we de hersentumor heel gericht een dosis straling toedienen. Hiertoe hebben we de nieuwste technieken in huis, waaronder Volumetric-Modulated Arc Therapyprotonenbestraling en stereotactische bestraling op het Cyberknife of op een lineaire versneller. De omliggende gezonde weefsels sparen we hierbij zoveel mogelijk. Bij hersentumoren maken we daarom altijd gebruik van een op maat gemaakt kunststof masker of een speciaal frame om het hoofd tijdens de behandeling steeds in dezelfde positie te houden. We controleren die positie van het hoofd regelmatig met behulp van speciale röntgenfoto's of CT-scans. Verder wordt ter voorbereiding van de bestralingsbehandeling altijd een zogenaamde plannings-CT-scan en soms een MRI-scan gemaakt.

Hoe zorgvuldig we ook werken, radiotherapie heeft altijd bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, haaruitval en neurologische klachten of hoofdpijn als gevolg van zwelling rond de tumor. Als het nodig is, behandelen we deze klachten met medicijnen. De meeste bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op deze website. Ookt kunt u deze voorlichtingsfilm bekijken.