Bestraling hersentumor

Created with Sketch.

Radiotherapie, letterlijk 'behandeling met behulp van straling', wordt vaak toegepast bij een hersentumor.

Het doel van een bestralingsbehandeling is de hersentumor cellen zoveel mogelijk te beschadigen, en zo de groei van de tumor af te remmen of te stoppen. Soms kunnen we een hersentumor zelfs geheel laten verdwijnen. Na afloop heeft de behandeling nog enige tijd effect op de tumorcellen. Het eindresultaat bereiken we daardoor pas na enkele weken tot maanden. Radiotherapie passen we meestal toe in combinatie met een operatie of chemotherapie.

Radiotherapie is er in vele vormen en maten. Welke vorm van bestraling we toepassen, hangt af van de aard, de grootte en de plaats van de hersentumor en van de conditie van de patiënt. Het aantal bestralingen varieert van 1 tot maximaal 35 bestralingen per behandeling.

Radiotherapie is, net als een operatie, een plaatselijke behandeling waarbij we de hersentumor heel gericht een dosis straling toedienen. Hiertoe hebben we de nieuwste technieken in huis, waaronder cyberknife, stereotactische bestraling en protonenbestraling. De omliggende gezonde weefsels sparen we hierbij zo veel mogelijk. Bij hersentumoren maken we daarom altijd gebruik van een op maat gemaakt kunststof masker of een speciaal frame om het hoofd tijdens de behandeling in dezelfde positie te houden. We controleren die positie van het hoofd regelmatig met behulp van speciale rontgenfoto's of CT-scans.

 

Hoe zorgvuldig we ook werken, radiotherapie heeft altijd bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, haaruitval en neurologische klachten of hoofdpijn als gevolg van een zwelling rond de tumor. Als het nodig is, behandelen we deze klachten met medicijnen. De meeste bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op deze website en deze voorlichtingsfilm.