Beeldvormende diagnostiek
(Click flag for English)

Onderzoek naar nieuwe beeldvormende technieken

Binnen deze onderzoekslijn ontwikkelen en onderzoeken we nieuwe beeldvormende technieken om de diagnostiek van hersentumoren te verbeteren. Hierbij maken we gebruik van nieuwe MRI-technieken en nieuwe tracers voor het maken van PET-scans. Ook ontwikkelen we computeralgoritmes met kunstmatige intelligentie.

Nieuwe MRI-technieken zijn gericht op het in beeld brengen van o.a. de doorbloeding, celdeling en eiwithuishouding van de tumor. Vaak zijn meer agressieve tumoren sterker doorbloed, dus met informatie over de doorbloeding valt vaak al iets over het type tumor te zeggen. We vergelijken de informatie van de scans met het tumorweefsel dat tijdens de operatie wordt weggehaald, zodat we ook zeker weten dat de scan de juiste informatie geeft.

Ook met PET-scans onderzoeken we of we de hersentumor beter kunnen karakteriseren. Hiervoor gebruiken we nieuwe tracers, die in het lichaam worden ingespoten en zich heel specifiek aan de tumor hechten. Op onze gecombineerde PET-MRI-scanner kunnen we zelfs het onderzoek naar de nieuwe MRI- en PET-technieken tegelijkertijd uitvoeren.

Ten slotte ontwikkelen we kunstmatige intelligentie om uiteindelijk een tumor op een scan automatisch te herkennen, aflijnen en diagnosticeren. Dit kan helpen om de tumor beter te vervolgen, door het berekenen van het tumorvolume over de loop van de tijd. Ook kan kunstmatige intelligentie helpen bij het voorspellen van de diagnose van de tumor, zodat voorafgaand aan de operatie al beter bekend is om wat voor tumor het waarschijnlijk gaat.

Voor veel van dit wetenschappelijk onderzoek kunnen we gebruikmaken van scans die gemaakt worden als onderdeel van de normale klinische praktijk. Om van deze scans gebruik te maken is uiteraard toestemming van de patiënt nodig. Meer informatie kunt u vinden in deze video over medische data in de wetenschap.

Zie hier voor meer informatie.