Nieuwe therapieën – modelontwikkeling
(Click flag for English)

Created with Sketch.

Modelontwikkeling: relevante in vitro en in vivo modellen vormen de basis van het preklinisch onderzoek

In het Lab Neurochirurgie besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van relevante tumormodellen die (aspecten van) de biologie en het klinisch beeld van het glioom zo nauwkeurig mogelijk nabootsen. Deze modellen vormen de basis van het preklinisch onderzoek waarin oncolytische virussen, targeted drugs (inhibitors), chemo- en radiotherapie, en combinaties van al deze middelen worden onderzocht.

Zo hebben we een tumorbank opgebouwd waarin inmiddels ruim 300 patiëntafkomstige glioomcelkweken opgeslagen zijn. Hiervoor vervoeren we, met toestemming van de patiënt, vers tumormateriaal dat bij operaties vrijkomt direct naar het lab. Daar isoleren, kweken en karakteriseren wij de tumorcellen uit het weefsel o.a. op DNA- of RNA-niveau. Binnen de tumorcelbank is het overgrote deel van de beschreven glioomsubtypen vertegenwoordigd. De kweekcondities van de cellen zijn geoptimaliseerd om de groei en genetische stabiliteit van de cellen te waarborgen. Met deze bijzondere collectie aan glioomcelkweken kunnen we (combinaties van) middelen op grote series van gliomen testen (zie Drugsscreens).

Voor een klein deel van de gliomen kunnen we geen succesvolle kweek krijgen. Voor deze tumoren ontwikkelen we alternatieve kweekmethoden waarbij de cellen niet als monolaag worden gekweekt maar als driedimensionale bolletjes of plakjes.

Wanneer uit bovengenoemde drugsscreenings veelbelovende therapieën naar voren komen, vindt verdere validatie plaats in vivo. Hiertoe hebben we, ook op basis van patiëntafkomstig tumormateriaal, verschillende muismodellen ontwikkeld die het spectrum van glioomsubtypen vertegenwoordigen. Daarnaast gebruiken we voor de immuungerelateerde onderzoeksprojecten (zie Biologische medicijnen en immuunrespons; link naar 2.C.III) in vivo modellen op basis van een muisglioomcellijn.