Promotieonderzoek op de zeer zeldzame hersentumor: PCNSL

Promotieonderzoek op de zeer zeldzame hersentumor: PCNSL

Aandacht voor zeldzaam

Binnen het hersentumorcentrum is Matthijs van der Meulen op 21-4-2021 gepromoveerd op het onderwerp primair centraal zenuwstelsel lymfoom, in het Engels primary central nervous system lyphoma (PCNSL). Het PCNSL is een heel zeldzame hersentumor (0,5 per 1000.000 mensen per jaar). Het PCNSL is een lymfoom (lymfeklierkanker) dat zich beperkt tot het centrale zenuwstelsel, zonder ziekteactiviteit in de rest van het lichaam.

De tumor presenteert zich meestal in korte tijd met ernstige klachten, zoals verlamming, niet kunnen spreken, gedragsveranderingen en/of geheugenklachten. Matthijs beschrijft in het proefschrift de epidemiologie, diagnostiek, neurocognitief functioneren, kwaliteit van leven en prognose van mensen met een PCNSL.

Copromotor Jacoline Bromberg over het belang van dit proefschrift:

Voor mensen met een zeldzame ziekte, waaronder het PCNSL, kan het moeilijk zijn om gerichte hulp te krijgen. Voor deze groep patiënten is het belangrijk dat er expertisecentra zijn, zoals het hersentumorcentrum. In dit expertisecentrum werken professionals samen om de kennis over de aandoening te verbeteren en de best mogelijke zorg te bieden voor mensen met een hersentumor. Dit proefschrift illustreert fraai deze samenwerking op het gebied van een heel zeldzame hersentumor, het PCNSL.

Klik hier om het proefschrift in te zien