Functionele Ultrageluid (fUS)-metingen tijdens tumoroperaties

Functionele Ultrageluid (fUS)-metingen tijdens tumoroperaties

fUS-onderzoek hersentumor

Voorbeeld van de vaatstructuur in een hersentumor zoals afgebeeld met fUS

Technieken om weefsel te onderscheiden
Op dit moment gebruiken neurochirurgen tijdens hersenoperaties een aantal technieken om tumor van gezond weefsel te onderscheiden. Dit is voor wakkere operaties anders dan voor niet-wakkere operaties.

Nieuwe techniek: fUS
In de laatste jaren zijn onderzoekers en ingenieurs bezig geweest met de ontwikkeling van nieuwe technieken die de hersenen nog beter in beeld kunnen brengen tijdens een operatie. Eén van deze nieuwe technieken is fUS, een manier van beeldvorming die lijkt op echografie, maar waarvan de beelden meer informatie kunnen geven. In tegenstelling tot gewone echografie, wat bijvoorbeeld bij zwangerschappen wordt toegepast, heeft fUS de mogelijkheid om veel dieper en preciezer het weefsel in beeld te brengen.

Dit kan voor tumoroperaties van groot voordeel zijn: het zou chirurgen kunnen helpen met het 1) onderscheiden van de functionele gebieden en 2) het in beeld brengen van de bloedvaten in de tumor. Tumorweefsel lijkt namelijk anders opgebouwd dan gezond weefsel. De bloedvaten zijn bijvoorbeeld een stuk grilliger. Echter, met de huidige technieken kunnen we dit nog niet in kaart brengen tijdens de operatie, omdat de verschillen niet met het blote oog of de huidige technieken kunnen worden gezien. Met fUS zouden we deze optie wel kunnen ontwikkelen en daarmee neurochirurgen helpen om hun operatie met meer informatie uit te voeren.

Onderzoek
Voordat de techniek van fUS kan worden ingezet, is echter meer onderzoek nodig tijdens operaties om te bekijken in hoeverre fUS inderdaad nieuwe en betere beeldvorming kan opleveren.

Het fUS-onderzoek wordt uitgevoerd door de afdelingen Neurowetenschappen en Neurochirurgie in het Erasmus MC binnen CUBE (Center for Ultrasound Brain Imaging @ Erasmus MC). Meer informatie over deze metingen is ook te vinden in dit artikel van NOS OP3.

Deelnemen
Interesse in deelname? Geeft u dit dan aan bij uw behandelend arts of stuur een mail naar a.vincent@erasmusmc.nl om te zien of u in aanmerking zou komen.