Pathologisch onderzoek naar hersentumoren
(Click flag for English)

Pathologisch onderzoek naar hersentumoren

In de onderzoeksgroep van de afdeling Pathologie, geleid door prof. J.M. Kros, bestuderen we verschillende onderwerpen op het gebied van hersentumoren.

Samen met de Proteomics-onderzoeksgroep identificeren we eiwitten die een rol spelen bij het vormen van nieuwe bloedvaten in primaire hersentumoren. Tevens wordt gezocht naar de voorlopercellen die uiteindelijk bloedvaten kunnen vormen binnen een tumor. Zowel deze eiwitten als de voorlopercellen kunnen doelwitten voor de behandeling van hersentumoren worden.

In samenwerking met de afdeling Bioinformatica zoeken we antwoord op vragen als: welk erfelijk materiaal is betrokken bij het vormen van nieuwe bloedvaten in primaire hersentumoren?

Met de afdeling Experimentele cardiologie kijken we of het erfelijk materiaal dat betrokken is bij het vormen van bloedvaten in tumoren anders is dan in het hartspierweefsel na een hartinfarct.

In samenwerking met de afdeling Interne oncologie onderzoeken we welke genen van invloed zijn op het vormen van uitzaaiingen naar de hersenen. Mogelijk kunnen we deze kennis gebruiken om te voorkomen dat kanker zich naar de hersenen verspreidt.

Samen met de afdeling Neuro-oncologie kijken we opnieuw naar het weefsel van patiënten die hebben meegedaan aan onderzoek naar nieuwe behandelingen binnen trials van de EORTC. Hiermee hopen we in de toekomst, op basis van de eigenschappen van het tumorweefsel, beter te kunnen voorspellen welke patiënten baat hebben bij een bepaald medicijn.