Pathologisch onderzoek naar hersentumoren
(Click flag for English)

Created with Sketch.

Pathologisch onderzoek naar hersentumoren

In de onderzoeksgroep van de afdeling Pathologie onder leiding van prof. Kros bestuderen we verschillende onderwerpen op het gebied van hersentumoren.

In samenwerking met de onderzoeksgroep Proteomics identificeren we eiwitten die een rol spelen bij vaatnieuwvorming in primaire hersentumoren. Tevens zoeken we naar voorlopercellen die nieuwe tumorvaten kunnen vormen. Zowel deze eiwitten als de voorlopercellen kunnen een doelwit worden voor therapie.

In samenwerking met de afdeling Bio-informatica zoeken we antwoord op vragen als: welk erfelijk materiaal is betrokken bij de vaatnieuwvorming in primaire hersentumoren?

En in samenwerking met de afdeling Experimentele cardiologie kijken we of het erfelijk materiaal dat betrokken is bij de vaatnieuwvorming in tumoren of hartspierweefsel na een infarct verschillend is.

Samen met de afdeling Interne oncologie onderzoeken we welk erfelijk materiaal tumoren ergens in het lichaam nodig hebben om uitzaaiingen naar de hersenen te vormen. Misschien kunnen we dit erfelijk materiaal zo beïnvloeden dat we de vorming van uitzaaiingen naar de hersenen voorkomen.

In samenwerking met de afdeling Neuro-oncologie onderzoeken we opnieuw het tumorweefsel van patiënten met een primaire hersentumor die meedoen met klinisch geneesmiddelen onderzoek (EORTC-trial). Het resultaat hiervan vergelijken we met de uitkomst van het geneesmiddelenonderzoek, zodat we in de toekomst mensen kunnen selecteren die het meest profiteren van dat geneesmiddel, op grond van de eigenschappen van hun tumorweefsel.