Bioinformatica
(Click flag for English)

Klinisch onderzoek op het gebied van hersentumoren op de afdeling Bioinformatica

De afdeling Bioinformatica heeft een eigen onderzoekslijn. Deze onderzoekt hoe het genoom (de verzameling van alle genen in het DNA) de ontwikkeling van hersentumoren en van erfelijke aangezichtsafwijkingen beïnvloedt. Dit levert de biologische en technische basiskennis om bioinformatica-activiteiten te ontplooien. Daarnaast werkt de afdeling samen met zorgverzekeraars om innovaties in de zorg te realiseren.

De afdeling heeft publiek-private samenwerkingen met verschillende bedrijven voor het ontwikkelen van nieuwe moleculaire diagnostische testen. Hierbij wordt gewerkt aan alle soorten kanker, waarbij het onderzoek naar hersentumoren binnen het Hersentumorcentrum valt.

Onderzoekers en artsen worden geconfronteerd met steeds grotere hoeveelheden data, waarbij het moeilijk kan zijn om hier nuttige informatie uit te halen. Interpretatie en analyse van deze data wordt steeds meer een bezigheid waarin verschillende disciplines samenwerken. De afdeling Bioinformatica werkt samen met onderzoekers om snel grote hoeveelheden data op te slaan, te analyseren en in de juiste context te plaatsen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de modernste technieken op het gebied van informatietechnologie. Met name in het veld van genetica wordt vaak gewerkt met zogenaamde 'big data'. De afdeling Bioinformatica van het Erasmus MC heeft samenwerkingen met het Amerikaanse IT-bedrijf Oracle, maar ook met grote bedrijven als Roche, Merck, Inova en het Moffitt Cancer Center voor de gezamenlijke ontwikkeling van de infrastructuur voor translationeel onderzoek.

Binnen de afdeling Bioinformatica wordt ook gewerkt aan beeldvormende technieken. Echobeelden, CT-scans en MRI-scans kunnen bijvoorbeeld in 3D worden geprojecteerd om een operatie voor te bereiden. Hierbij kunnen eiwitten en RNA-moleculen in beeld worden gebracht.