De PERISCOPE studie

De PERISCOPE studie

Hersentumor_logo_periscope

Tijdens de behandeling van hersentumoren wordt voor de beoordeling van het effect hiervan onder andere gebruik gemaakt van MRI scans. Helaas is het niet altijd duidelijk of het ontstaan van nieuwe afwijkingen tijdens behandeling ook daadwerkelijk progressie van ziekte is. In sommige gevallen zijn nieuwe afwijkingen juist het gevolg van de behandeling. We noemen dat pseudoprogressie. Om meer zekerheid te hebben over de daadwerkelijke diagnose worden in veel ziekenhuizen zogenaamde perfusie MRI scans gemaakt. Hierbij wordt de doorbloeding van het weefsel gemeten. De gedachte is dat als de doorbloeding verhoogd is, er sprake is van tumorgroei, terwijl een lage perfusie eerder verband houdt met pseudoprogressie. Ook deze perfusie MRI techniek is niet in alle gevallen doorslaggevend.

De PERISCOPE studie beoogt meer inzicht te krijgen in het gebruik van deze perfusie MRI techniek in de dagelijkse praktijk.  Hierbij worden gegevens verzameld in de deelnemende centra, waaronder het Erasmus MC,  bij patiënten die behandeld worden aan een hersentumor. Deelnemers krijgen regelmatig vragenlijsten over kwaliteit van leven en patiëntervaringen. Daarnaast worden de gemaakte scans en het medische beleid geanalyseerd.

Het betreft een observationele studie, dat houdt in dat deelnemers exact dezelfde zorg krijgen als niet-deelnemers. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met arts-onderzoeker Wouter Teunissen, te bereiken via periscope@zorgevaluatienederland.nl of kijk op www.zorgevaluatienederland.nl/evaluations/periscope.