Identificatie van nieuwe behandelingen

Created with Sketch.

Indentificatie van nieuwe behandelingsstrategieën

Naast methoden om behandelingen te optimaliseren is het ook noodzakelijk dat we nieuwe therapieën ontwikkelen om tumoren effectiever te bestrijden. Kanker is een ziekte die ontstaat door veranderingen in het DNA van een cel. Deze veranderingen kunnen ontstaan door de omgeving, zoals Uv-straling of roken, maar kunnen ook spontaan optreden tijdens celdeling.

Veruit de meeste van deze veranderingen zullen geen effect hebben. Maar als de verandering optreedt in genen die celgroei bevorderen kan een tumor het gevolg zijn. Er zijn overigens meer van deze veranderingen (mutaties) nodig om een tumor te vormen.

Omdat tumoren groeien door de effecten van deze genetische veranderingen, vormen die veranderingen goede aanknopingspunten voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

De afdeling neurologie doet daarom onderzoek naar genen die betrokken zijn bij het onstaan van hersentumoren, en de rol die deze genen spelen in het vormen van de tumor. Hierbij maken we gebruik van ‘high-throughput omics’-technieken. Zij maken het mogelijk maken om alle genetische veranderingen op te sporen en te analyseren. Het uiteindelijke doel is om nieuwe ‘drugs en drug-targets’ te identificeren aan de hand van deze oorzakelijke genetische veranderingen.