Identificatie van nieuwe behandelingen
(Click flag for English)

Identificatie van nieuwe behandelingen

Omdat bestaande behandelingen onvoldoende effectief zijn, is het noodzakelijk dat we nieuwe therapieën voor hersentumorpatiënten ontwikkelen.

Kanker is een ziekte die wordt veroorzaakt door veranderingen in het DNA van een cel. Deze veranderingen kunnen worden veroorzaakt door de omgeving, zoals UV-straling of roken, maar kunnen ook spontaan optreden, bijvoorbeeld tijdens celdeling. De meeste van deze veranderingen zullen geen effect hebben, maar als de verandering optreedt in genen die celgroei bevorderen, kan er een tumor ontstaan. Meerdere van dergelijke veranderingen (mutaties) zijn nodig om een tumor te vormen.

De groei van een tumor is afhankelijk van (de effecten van) deze genetische veranderingen. Daarom zijn deze veranderingen goede uitgangspunten voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën. De afdeling Neurologie doet onderzoek naar genen die betrokken zijn bij het ontstaan en bij de groei van hersentumoren. We gebruiken hiervoor een combinatie van 'high-throughput omics' en celbiologische technieken. Het uiteindelijke doel is om nieuwe 'drugs and drug targets' te identificeren op basis van deze genetische veranderingen.