Rapport ‘Kanker bij jongvolwassenen’
Elk jaar krijgen ongeveer 3.900 adolescenten en jongvolwassenen (adolescents & young adults, AYA’s) in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar de diagnose kanker. Een diagnose met medische, mentale, relationele en socio-economische gevolgen. Unieke mijlpalen passend bij de jongvolwassen leeftijd worden door kanker uitgesteld of soms zelfs helemaal niet meer gehaald. In tegenstelling tot de centralisatie die in de kinderoncologie heeft plaatsgevonden, worden AYA-patiënten in veel ziekenhuizen in Nederland gediagnostiseerd én behandeld, afhankelijk van hun specifieke ziektebeeld. Met behandelingen die veelal dezelfde zijn als die bij ouderen worden gebruikt, terwijl effecten van behandelingen met betrekking tot prognose en levenskwaliteit op de AYA-leeftijd heel anders kunnen zijn dan bij ouderen.
Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk hebben een rapport uitgebracht genaamd ‘Kanker bij jongvolwassenen’.
De centrale vraag in dit rapport is: Wat is er nodig om de behandeling en zorg voor jongvolwassenen met kanker verder te verbeteren en structureel in te bedden binnen de huidige organisatie van zorg en behandeling in Nederland?
Het rapport is hier te bekijken.