Hersentumor: Pathologie

Pathologische diagnose

De door de neurochirurg afgenomen weefselmonsters worden aangeboden aan de afdeling Pathologie, waar het weefsel wordt bewerkt om een diagnose te kunnen stellen. Deze diagnose past meestal bij een van de diagnoses van de radioloog.

Het stellen van de diagnose bestaat uit het benoemen van het tumortype, en het daaraan toevoegen van een tumorgraad. Het tumortype kan bijvoorbeeld zijn 'astrocytoom', waaraan dan een maligniteitsgraad wordt toegevoegd. Deze laatste geeft aan hoe snel de tumor groeit.

Het verse weefsel bewerken en kleuren we om er preparaten voor microscopisch onderzoek van te maken. De kleuring is in eerste instantie niet-specifiek, maar er zijn veel bijzondere kleuringen mogelijk om aanwezigheid van bepaalde stoffen of structuren in het tumorweefsel te bevestigen. Voorbeelden zijn speciale suiker-, vet- of bindweefselkleuringen of allerlei immunohistochemische kleuringen. Deze laatste voeren we uit met specifieke antilichamen die op immunologische basis bepaalde moleculen herkennen en zich daaraan binden. Vaak vriezen we een deel van het vers ontvangen weefsel in om bepaalde laboratoriumbewerkingen die nodig zijn voor de eerste indruk van de tumor mogelijk te maken.

Op de afdeling Pathologie hebben we een speciaal moleculair laboratorium, waar we allerlei moderne moleculaire technieken toepassen op het tumorweefsel. Deze testen kunnen helpen bij het voorspellen van het gedrag van de tumor, maar vooral ook van de kans dat de tumor op bepaalde therapie, meestal chemotherapie, met succes reageert.